Het verhaal van DAIDALOS

Daidalos (ook wel Daedalus) is een figuur uit de griekse mythologie.
Ikarus stort in zee Hij was een bouwmeester en kunstenaar uit Athene, die op Creta het beroemde Labyrinth bouwde: een doolhof met dwaalgangen, waaruit je niet kon ontsnappen.
Eens hielp hij Ariadne en Theseus om de weg uit het doolhof te vinden. Toen koning Minos van Creta daar achter kwam, werden Daidalos en zijn zoon Ikaros gevangen genomen.
Daidalos maakte van veren en bijenwas grote vleugels, om zo de zee over te kunnen steken. Voor hij de reis begon gaf hij zijn zoon de raad om dicht in zijn nabijheid te blijven: vloog hij te laag, dan zou het vocht van de zee de vleugels verzwaren; vloog hij te hoog dan zou de warmte van de zon de was doen smelten.
Ikaros beloofde wat er van hem gevraagd werd, maar hij vergat al spoedig wat hij zich had voorgenomen. In de weelde van de vlucht ging het hoger en hoger; toen lieten de veren los en hij plofte in de zee, die naar hem de Ikarische zee werd genoemd. Eenzaam vervolgde vader Daidalos zijn weg door de lucht en diep ongelukkig bereikte hij tenslotte de kust van Italië.

Terwille van de volledigheid hier de rest van het verhaal. Dat heeft niets meer met Daidalos te maken, maar dit deel hoort er wel bij.

Theseus ging intussen per boot terug naar Athene. Hij had zijn vader Aegeus beloofd om witte zeilen te hijsen als zijn missie was geslaagd, maar dat was hij met al die avonturen in dat labyrinth vergeten. Zijn vader stond op een rots bij Athene te wachten op de terugkeer van zijn zoon. Toen hij een schip met zwarte zeilen zag aankomen, dacht hij dat zijn zoon was omgekomen. Daarop stortte hij zich in zee, die daarna de Aegaeïsche zee werd genoemd.